-
2014. április 9. 17:52

Sikeres volt a spanyolországi teszt

Rovat archívum

2014. április 9. 19:27

Genkben kezdődött az idei Rotax Euro Challenge

2014. április 9. 17:52

Sikeres volt a spanyolországi teszt

2014. április 3. 14:05

Győzelem a szezonnyitón Pirelli gumikkal

2014. április 2. 00:12

Az aszfalt felett fél méterrel

2014. április 1. 18:04

A TEAM UNICORSE Kiss Norbival az ETCC-n

Twitter

Szerző: OXXO sajtóanyag

Idén Spanyolországban, a jaramai pályán tartotta meg az MAN a szokásos, szezon előtti gyári tesztjét, ahol támogatott versenyzőinek biztosított tesztelési lehetőséget.

Az OXXO Energy Truck Race Team két magyar pilótája, Kiss Norbert és Major Benedek mellett részt vett a teszten az aktuális Európa-bajnok, Jochen Hahn, Antonio Albacete, a tavaly még Renault-tal versenyző Marcus Boesiger, René Reinert és Stefanie Halm, valamint több olyan versenyző, aki lehetőséget kapott kipróbálni egy MAN versenykamiont.

Az első két nap délelőttjén vizes volt az aszfalt, de mindkét délután szárazon mehettek a versenyzők. Hétfőn Kiss Norbi volt a leggyorsabb, és kedden is csupán 5 ezreddel maradt el az Európa-bajnoktól. Norbi autóján minden rendben volt, a csapat sok beállítást ki tudott próbálni, volt időmérő teszt és futott Norbi verseny szimulációkat is. A fejlesztések jól működtek, így nagy változtatásokat nem kell már végrehajtani az első versenyig Norbi kamionján.

Major Benedek versenykamionján viszont van még pár apróság, amin változtatni kell, ennek ellenére jól ment a mezőny legfiatalabb pilótája, a tavalyi legjobb idején több tizedet is javítani tudott. A szerdai esőben Beni ment a legtöbbet, hiszen vizes aszfalton sok tapasztalatot kell még gyűjtenie a kamionnal, tavaly csak Le Mans-ban volt esős verseny, és az "A" motort is meg kell még ismernie. Beni jól teljesített a vizes pályán is, közel volt a legjobbakhoz, érthető, hogy elégedetten nyilatkozott a teszt végén:

"Öt hónap után picit szokni kellett a kamiont" - meséli Beni -, "ez idő alatt csak kisebb versenyutókat vezettem, de nagyon vártam már a szezonkezdést,és a gyári tesztet. Jól működött a kamion, az "A" motor érezhetően jobb, mint a tavalyi volt, például a kanyarokban nem kell olyan hamar elkezdeni felépíteni a turbónyomást, mint a "B" motorral kellett. Vizes pályán teljesen másképp kell vezetni a kamiont, mint száraz körülmények között, ennek a gyakorlására nagyon jó volt az utolsó nap, amikor egész nap szakadó esőben mentünk. Otthon lesz még dolgunk a kamionnal, de ezzel együtt is élveztem nagyon a tesztet, jó, hogy sikerült ezen a pályán gyorsulni tavalyhoz képest, elégedett vagyok a három nappal."

A Truck Race "esőmenője", Kiss Norbi most sem talált legyőzőre a vizes aszfalton, így a háromból két napon is ő volt a leggyorsabb. Vízen ráadásul meg sem tudták őt közelíteni, de nem csak ezért értékelte pozitívnak a tesztet:

"Sokkal több mindent ki tudtunk próbálni, mint azt reméltem" - kezdi a riportot Norbi -. "Sok beállítást teszteltünk, voltak rövid- és hosszú távú kifutásaink, mentünk szárazon és vízen is, így rendkívül eredményes és sikeres három napot zárhattunk itt Jaramában. Esőben én lettem a leggyorsabb, és szárazon is nagyon jók vagyunk, persze nem a komplett mezőny volt itt, de ezek az időeredmények - ismerve a tavalyi jaramai időket - bizakodásra adnak okot, így nagyon várom már az első futamot!"

Sikeres volt tehát az OXXO Energy Truck Race Team számára a jaramai MAN teszt, minkét magyar pilóta jól telesített, gyorsultak tavalyhoz képest, az új fejlesztések pedig mindkét kamionon jól működtek. Miután hazaért Spanyolországból a csapat, a kamionok tüzetes átvizsgálása következik, kijavítják a felmerült hibákat, és az első versenyhétvége előtt - ami egyre inkább úgy néz ki, hogy Misano lesz -, még itthon is tesztel pár alkalommal Kiss Norbi és Major Beni.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Következő versenyek, események

Autósport a TV-ben

-