-
2009. május 9. 21:50

KARTFIT...

Rovat archívum

2013. szeptember 10. 09:27

Egy probléma megoldva!

2011. február 6. 11:50

Új hűtő design

2010. március 6. 10:34

Gyerek kategóriák az Országos Bajnokságban

2009. október 28. 10:06

CIK 2010

2009. május 9. 21:50

KARTFIT...

Twitter

Szerző: Dósa Péter | Fotó: a szerző

2009 április 24-én a Magyar Testnevelési Egyetem terheléses laborjában jártam a KARTFIT csapat meghívásából (Dr. Petrekanits Máté, Matics Zsolt, Halász János).

A gokartsportban otthonosan mozgó emberek szemének is egészen újnak ható gondolattal volt alkalmam megismerkedni. Résztvevők a Kálmán Motorsport legjobbjai, de a helyszín viszont közel sem a megszokott. A versenyzői overált, sportruhára cserélő versenyzők merőben új feladatra vállalkoztak. Terheléses vizsgálatra jöttek , elvégezni egy olyan - a legmodernebb orvosi technikát alkalmazó ? tesztet amely a nemzetközi és hazai élsport színe java által mára már az erőnléti felkészülési alapját képzi. Amíg Kancsár Feriék a program megkezdésére várakoztak, a KARTFIT kigondolójával, Halász Jánost kérdeztem jövetelünk céljáról.

- Honnan a gondolat, hogy a gokartversenyzőkkel mint sportolókkal foglalkozzatok?
- Mint az mindenki számára ismeretes a sikereknek sok összetevője van. A mai kiélezett versenyeken csak az lehet igazán sikeres, aki a szükséges összetevők mindegyikének 100%-ával rendelkezik. Elengedhetetlen a legjobb technika, a legjobb csapat asszisztencia, és nem utolsó sorban anyagi erőforrás megléte, azonban azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a pilóta fizikai állapotának is kifogástalannak kell lennie. Korábbi kiváló versenyzőnkkel az egyetem utolsó éves hallgatójával Matics Zsolttal és intézmény professzorával Dr. Petrekanics Mátéval közösen a KARTFIT-en keresztül irányt kívánunk mutatni azon fiatal versenyzőknek akik sportolóként is mindent elkövetnek céljaik elérésének érdekében, másrészt rövidesen ehhez eszközt is adunk kezükbe.

- Ha jól tudom a mai program egy kutató munka fontos állomása is egyben.
- Igen, a gokartversenyzők fizikai felkészítése a mai napig feltérképezetlen területnek minősíthető, ezért első lépésként az elkövetkező esztendőt, az információ gyűjtésnek szenteljük, amelynek szerves része a mai terheléses vizsgálat is. A magyar bajnoki fordulókon folyamatosan jelen vagyunk, ahol korszerű berendezésekkel élettani megfigyeléseket folytatunk továbbá a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszéke is hamarosan bekapcsolódik a munkánkba. Reményeink szerint, a kutatások befejeztével, olyan edzésmódszert és segédeszközt sikerül kifejlesztenünk, mely nem csak a gokartversenyzői pályafutásukban segíti a pilótákat, hanem megfelelő alapokat nyújt az autóversenyzői karrier építésének során is.



Tény, izgalmas kezdeményezés, amit láttam, és valóban egyre nagyobb jelentőséggel bír a pilóták fizikai felkészültsége, annál is inkább mivel a Forma1-es csapatok szinte már a gokart volánja mögül választják ki jövőbeli pilótáikat. Ehhez kommentár helyett javaslom, nézzetek rá a kapcsolódó oldalak tartalmára.

 

Következő versenyek, események

Autósport a TV-ben

-