-
2014. január 20. 13:03

Ingyenes állami e-learning KRESZ-képzés

Rovat archívum

2015. március 25. 11:37

Középpontban a közúti balesetek számának csökkentése

2014. március 2. 12:37

Visszatér a Škoda 130 RS?

2014. február 10. 10:36

3 év alatt önjáró autót építenek

2014. január 20. 13:03

Ingyenes állami e-learning KRESZ-képzés

2013. november 22. 15:09

A nemzetiség kérdése nemzetközi versenyeken

Twitter

Szerző: Just Creative

Útjára indult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlekedés biztonságának javítását célzó idei programja. Az ingyenes, internetes képzésben a tanuloknak.hu oldalon a köznevelési intézmények diákjai, a kreszfelfrissito.hu oldalon pedig az aktív közlekedő, de már megkopott KRESZ tudással rendelkező felnőttek juthatnak létfontosságú ismeretekhez.

Az uniós adatok alapján a 14 év alatti gyermekeket és fiatalokat érintő halálesetek közül minden tízedik közlekedési balesetre vezethető vissza. Ezek a kétségtelenül riasztó adatok egyértelműen jelzik, hogy a gyermekek és a fiatalok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb résztvevői. Nem véletlen, hogy napjainkra a „legkisebbek” védelme a legfontosabb közlekedésbiztonsági feladatok egyikévé vált.

A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítést minél korábban el kell kezdeni. Éppen ezt célozza meg az NFM és az NKH által összeállított, az „Interneten keresztül elérhető e-learning alapú képzési rendszer és tematikus, célzott tananyagok biztosítása a közúti balesetek számának csökkentése és a közlekedési kultúra javítása érdekében” elnevezésű projekt keretein belül megvalósuló program. A köznevelési intézmények diákjai, a legkisebbektől a középiskolásokig fontos ismeretekhez, az őket segítő pedagógusok pedig hasznos módszertani útmutatóhoz juthatnak a tanuloknak.hu rendszerébe regisztrálva. A program újszerűségét az adja, hogy a KRESZ szabályainak elsajátításához a tanulóknak nem kell vaskos könyveket lapozgatniuk, hiszen a számítógép előtt ülve, az internet segítségével képezhetik magukat.

Tehetik mindezt szórakoztató, interaktív formában, a saját tempójukhoz igazodva, ezzel is elősegítve a tudás minél könnyebb befogadását. Ezen túl a projekt keretében a tanfolyamokat teljesítők közül 50.000‑en jogosultak lesznek egy „AM”, „A”, „A1”, „A2” vagy „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti KRESZ-tanfolyam ingyenes elvégzésére is.A projektben résztvevő köznevelési intézmények megyei és országos szinten versenyeznek egymással annak alapján, hogy hány diákjuk, pedagógusuk végezte el a tanfolyamokat. A legjobban teljesítő – minden megyéből két – intézmény értékes közlekedésbiztonsági csomagot kap.

A projekt kidolgozói a kezdők mellett a már gyakorló közlekedőkre is gondoltak. Hiszen a statisztikák alapján ugyancsak nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik: a vezetők hajlamosabbak a szabályokat nagyvonalúbban kezelve rutinból vezetni, ami ugyancsak növelheti a közúti közlekedési balesetek előfordulásának rizikóját és gyakoriságát. Éppen ezt hivatott kiküszöbölni a felnőtt, már gyakorlott vezetők számára kifejlesztett program. Az ugyancsak e-learningen alapuló, kreszfelfrissito.hu weboldalt azoknak a gyalogosan, kerékpárral, motorral, autóval vagy egyéb járművel közlekedőknek dolgozták ki, akik aktívan részt vesznek a közúti közlekedésben, ám KRESZ tudásuk az évek során megkopott. A honlap segítségével a közlekedés rutinos résztvevői tesztelhetik, felfrissíthetik és naprakésszé tehetik ismereteiket, hiszen a vezetési tapasztalat mellett az aktuális és folyamatosan frissülő szabályok ismeretére ugyanúgy szükség van a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez.

A programban részt vevő felnőttek - a diákokhoz hasonlóan - tananyaguk sikeres elvégzése után lehetőséget kapnak egy újabb kategória elméleti e-learning tananyagának ingyenes elvégzésére, vagy már megszerzett kategóriájuk teljes tananyagát tanulmányozhatják át további, szélesebb körű ismeretfelfrissítés céljából.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Következő versenyek, események

május 25-26. Autocross OB 2.futam

május 31. - június 2. FIA Autocross European Championship 2nd Round

június 7-9. FIA Autocross European Championship 3rd Round

június 8-9. FIA CEZ Autocross Championship / Lucenec

június 8-9. Autocross OB 3.futam + Zóna

június 22-23. Autocross OB 4.futam ( IDŐPONT!!!)

június 28-30. FIA Autocross European Championship 4th Round

június 29-30. FIA CEZ Autocross Championship / Srbski Miletic

július 5-7. FIA Autocross European Championship 5th Round

július 19-21. FIA Autocross European Championship 6th Round

július 27-28. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

augusztus 10-11. Autocross OB 5.futam + Zóna

augusztus 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Túrkeve

augusztus 23-25. FIA Autocross European Championship 7th Round

augusztus 31. - szeptember 1. Autocross OB 6.futam

szeptember 13-15. FIA Autocross European Championship 8th Round

Autósport a TV-ben

-