-
2013. február 24. 20:49

Pődör Balázst kérdeztük

Rovat archívum

2014. február 26. 10:14

Tüttüs -Team a Mongólia Expedíción

2014. január 30. 15:42

Rally Liepāja tesztnap

2014. január 23. 22:00

A célt teljesítettük!

2014. január 15. 22:10

GAZ 69-el a Mongólia Expedíción

2013. február 24. 20:49

Pődör Balázst kérdeztük

Twitter

Szerző: Bálint F Gyula | Fotó: a szerző

Vasárnap a G1 Kart Centerben edzettek a CRG Gokart Sport Egyesület versenyzői. A csapatfőnökkel készült egy rövid interjú...

Balázs, a csapatod tavalyi eredménye elmaradt a tavalyelőttihez képest. Minek tudható ez be, mi történt veletek tavaly a gokart OB-n?
Jóval több versenyzővel vágtunk neki 2012-nek, és, emiatt sajnos, nem minden versenyzőt tudtunk százszázalékosan ellátni, elég sok volt a munka. A legkisebb kategóriában teljesen kezdő versenyzőkkel indultunk, ők most mentek először, és velük a második helyen zártuk a bajnokságot. Mini Max-ban két pilótánk volt, nagy reményekkel voltunk, de sajnos pechsorozatok miatt visszaestek és így a legjobb eredmény a bajnoki harmadik hely lett. Jó esélyünk volt a dobogóhoz a felnőttek között is, de végül egy kizárás miatt csak a negyedik helyen végzett a legjobb pilótánk.
Úgy gondolom, hogy ugyanolyan erősek voltunk, mint a 2011-es évben, de sok balszerencse történt. Ebben az erős mezőnyben egy kis balszerencse is elég, hogy az ember hátrébb kerüljön.


Már egy ideje elkezdtétek az edzéseket az idei szezonra, sorra járjátok a gokartpályákat. Hogy halad a felkészülés?
Teljesen jól! Igazság szerint ez most inkább egy baráti felkészülés. Idén 10 versenyzőm lesz fixen, és bízom benne, hogy ez a téli felkészülés mind mentálisan, mind csapatilag jó hatással lesz a versenyzőkre. Március elején lesz még egy ilyen összejövetel a versenyzőknek és a szülőknek és március 21-22-én pedig már élesben elkezdjük a vezetést.

Köztudott, hogy segíted a versenyzőidet, hogy megtegyék az első lépéseket az autóversenyzés felé. Jelenleg is van egy olyan versenyződ, aki ősszel tesztelt egy formula autóval, és úgy hallom idén már versenyezni is fog...
Igen, Rónai Tomiról van szó. Nagyon ügyes volt az első formula autós tesztjén, ott voltam, segítettem neki. Ő már kezd kifele menni a gokartból és a formula autó karrier a cél, aminek nagyon örülök. Szerintem az idei gokartos szezon már csak edzésként fogja venni, nem hiszem, hogy ott lesz minden versenyen. Bízom benne, hogy a formula autós mezőnyben is sikeres lesz.

Nem hiányzik egy fontos lépcső a gokart és a versenyautó közül? Természetesen a váltós gokartra gondolok. Nem okoz problémát a sebességváltó kezelése egy ilyen első versenyautó teszten?
Szerintem nem, mert a gokart vezetése teljesen más, mint a formula autóé, a váltásra pedig nagyon hamar rá lehet érezni, főleg egy szekvenciális váltóval szerelt versenyautóban, mint amilyen a Formula Renault. A gokart nagyon jól felkészülés az autóversenyzésre. A versenyzők megtanulják az ideális íveket, azt hogy hogyan menjenek át gyorsan egy kanyarkombináción. A formula autó is hasonlóan gyorsan kanyarodik, mint egy gokart és így könnyebben elhiszi a pilóta, hogy az autó ott el fog fordulni.

És akkor most rólad: melyek az idei tervek Pődőr Balázs autóversenyző számára?
Úgy néz ki, hogy fogok tudni menni egy teljes szezont egy versenyautóval. Többet most nem is tudok mondani erről, márciusban kezdem a felkészülést. Bízom benne, hogy egy szerencsés szezonom lesz, végig tudok menni és akár egy abszolút magyar bajnoki címet is szerezhetek.

Úgy hírlik, hogy egész szép formula autós mezőny lesz az idén a bajnokságban, erről mit tudsz mondani?
Az igazság az, hogy én mindig a saját dolgommal próbálok foglalkozni. Annyit tudok, hogy a csapaton belül, Szigetvári Mátyásnak több autója lesz. Lesz kezdő versenyzője és a tavalyi pilótája is menni fog. De én is bízom benne hogy sokan leszünk és egy szoros bajnokság lesz.

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Következő versenyek, események

április 26-28. FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

május 10-12. FIA Autocross European Championship 1st Round

május 18-19. FIA CEZ Autocross Championship / Ribnik

május 25-26. Autocross OB 2.futam

május 31. - június 2. FIA Autocross European Championship 2nd Round

június 7-9. FIA Autocross European Championship 3rd Round

június 8-9. Autocross OB 3.futam + Zóna

június 8-9. FIA CEZ Autocross Championship / Molca

június 28-30. FIA Autocross European Championship 4th Round

június 29-30. FIA CEZ Autocross Championship / Srbski Miletic

július 5-7. FIA Autocross European Championship 5th Round

július 13-14. Autocross OB 4.futam

július 19-21. FIA Autocross European Championship 6th Round

július 27-28. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

augusztus 10-11. Autocross OB 5.futam + Zóna

augusztus 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Túrkeve

Autósport a TV-ben

-