-
2011. szeptember 11. 02:51

Speedworld Academy

Rovat archívum

2014. február 26. 10:14

Tüttüs -Team a Mongólia Expedíción

2014. január 30. 15:42

Rally Liepāja tesztnap

2014. január 23. 22:00

A célt teljesítettük!

2014. január 15. 22:10

GAZ 69-el a Mongólia Expedíción

2013. február 24. 20:49

Pődör Balázst kérdeztük

Twitter

Szerző: GMAG | Fotó: Bálint F Gyula

A Kálmán Motorsport kamionján az idén egy új logó jelent meg: Speedworld Academy. Amellett, hogy itt, a csapat gokartjain és a csapat ruházatán láttuk ezt a feliratot, a gyorsasági OB futamain is találkozhattunk vele, éspedig az osztrák Suzuki Motorsport Cup pár Suzuki Swiftjén.

A csapat kamionjaSuzuki a Pannónia-RingenBen Cooper és Kálmán Péter Győrben

A győri Extrém Motorsport Fesztiválon sikerült rávenni Kálmán Pétert, hogy röviden vázolja, mit takar ez a megnevezés.

"A gyerekek, főleg az osztrák gyerekek gokartozási igényét szeretnénk kielégíteni ezze a kezdeményezéssel. Lényegében egy versenycsapatot alapítottunk azoknak a gyerekeknek akik a bruck-i pályn gokartoztak, gokartoznak.

A Speedworld Akadémiának négy alapító tagja van, négy pólus, ahol mindenkinek jól meghatározott feladata van. Az egyik az Harald Egger, az Egger család, aki a brucki pálya tulajdonosa, ő biztosítja az anyagi hátteret valamint az alkatrész bázist. Ő is szerződést kötött a Birellel, így a Speedworld Akadémia is Birel vázakat használ és Rotax motorokat. A másik alapító Michal Fidler. Ő a versenyzők személyi trénere és ő tartja a kapcsolatot a szülőkkel. Ő felelős a programokért, minden héten kedden és csütörtökön tréninget tart a versenyzőknek. A harmadik pólus Markus Kramer, aki a motorokért felelős és végül mi, a Kálmán Motorsport, aki a logisztikai és csapat hátteret biztosítja, szerelőket ad és a versenyen kiszolgálja a versenyzőket..
Egyébként mind a négy pólus régi gokartos, gyerekként együtt versenyeztünk.

A Speedworld Akadémia Rotax Junior és Mini Max kategóriákra specializálódott. Tizenhárom pilótával dolgozunk idénk, közülük három Max Senior-ban is megy. Ők is fiatalok, junior korúak, csak a súlyuk miatt mennek a felnőttek között is.

A csapat nem csak gokarttal foglalkozik. Három Suzuki versenyautóval vesz részt a Suzuki Motorsport Cup-ban. Az autókat egyelőre három idősebb pilóta vezeti, az egyik, úgy tudom, vezeti is a bajnokságot. Oda is mi biztosítunk szerelőket, két-három magyar szerelő utazik minden versenyre. Ezen kívül van egy Formula Renault 2000-es versenyautó is, ami, egyelőre, edzésre szolgál. Természetesen a terv az, hogy a gokartból a fiatalok ezekbe a versenyautókba üljenek át, ki-ki abba, amelyik irányba folytatni szeretné a versenyzői pályafutását.

A Speedworld Akadémiával 15 vagy 18 versenyünk van, ehhez hozzájönnek a Kálmán Motorsport saját versenyei, amiből idén 35 volt, van, lesz.

Túl vagyunk a szezon felén és mondhatom, hogy a Speedworld Akadémia minden pilótája megtalálta a számítását. Ez nagyon nagy szerencse. Ezek a célok természetesen versenyzőként mások és mások. Például a Morva kupát, nem licences kategóriában, vezetjük. Maxban is elől megyünk egy másik pilótával. Van egy négy fordulós osztrák bajnokság. Ott is elől van az a pilóta, akinek az volt a célja. Mindenki nagyon sokat fejlődött és tanult. Hozzáteszem, hogy nulláról könnyű tanulni és feljebb lépni, de egyelőre mindenki boldog és elégedett."


Ezen a hétvégén zajlik Franciaországban a Rotax Euro Challenge utolsó fordulója. A Kálmán Motorsport úgy utazik oda, hogy pilótájuk, Ben Cooper vezeti a Max Senior tabellát. Megismétlik a 2008-as sikert, amikor Leeroy Poulterrel győzőtt a csapat a DD2 géposztályban? Erről is kérdeztem Kálmán Pétert:

"Sokat elárul a pilótánkról, hogy az eddigi három verseny minden elődöntőjében és döntőjében az első három hely egyikén végzett. Ennek ellenére iszonyúan szoros a pontverseny, Edward Brand és Kasper Jensen is esélye a győzelemre, de Franciaországban nekik kell jobban teljesíteni, hogy nyerhessenek. Egy nyolcvan fős mezőnyben nyerni nagyon nehéz, hiszen csak egy ember nyerhet. Igen, szeretnénk megnyerni. Én nagyon örülök Ben érkezésének, hogy hozzánk jött. Nagyon jó a kapcsolatunk, baráti. A Morva Kupán is indult, a Pannónia-Ringen is és itt van most Győrben is. A győrit nem, a többi versenyt az Euro Challengre való felkészülésre használtuk, különböző dolgokat, technikákat teszteltünk, beállításokat, amelyekre kíváncsiak voltunk, hogy verseny körülmények között hogy működnek. Tehát nem egy jó eredmény elérése volt a cél."

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Következő versenyek, események

május 25-26. Autocross OB 2.futam

május 31. - június 2. FIA Autocross European Championship 2nd Round

június 7-9. FIA Autocross European Championship 3rd Round

június 8-9. FIA CEZ Autocross Championship / Lucenec

június 8-9. Autocross OB 3.futam + Zóna

június 22-23. Autocross OB 4.futam ( IDŐPONT!!!)

június 28-30. FIA Autocross European Championship 4th Round

június 29-30. FIA CEZ Autocross Championship / Srbski Miletic

július 5-7. FIA Autocross European Championship 5th Round

július 19-21. FIA Autocross European Championship 6th Round

július 27-28. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

augusztus 10-11. Autocross OB 5.futam + Zóna

augusztus 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Túrkeve

augusztus 23-25. FIA Autocross European Championship 7th Round

augusztus 31. - szeptember 1. Autocross OB 6.futam

szeptember 13-15. FIA Autocross European Championship 8th Round

Autósport a TV-ben

-