-
2011. január 24. 22:30

12-ből 12

Rovat archívum

2014. február 26. 10:14

Tüttüs -Team a Mongólia Expedíción

2014. január 30. 15:42

Rally Liepāja tesztnap

2014. január 23. 22:00

A célt teljesítettük!

2014. január 15. 22:10

GAZ 69-el a Mongólia Expedíción

2013. február 24. 20:49

Pődör Balázst kérdeztük

Twitter

Szerző: Bálint F Gyula | Fotó: a szerző

Rónai Tamás a Magyar Gokart Szövetség Bajnokságának Rotax Mini Max kategóriájában győzött 2010-ben, méghozzá nem is akárhogy. Minden futamot megnyert, amelyiken rajthoz állt.

TempóA dobogó tetején a győri naplementébenRajtra várva, Győrben

Gratulálok az idei győzelmedhez, 14 futamból 12 futamot megnyertél, ezzel te vagy a Rotax Mini Max kategória eddigi legsikeresebb versenyzője. Számítottál arra, az év elején, hogy ez ilyen sima győzelem lesz?
Egyrészről igen, a csapatom támogatása miatt számítottam rá. Az év elején még nem tudtam kik lesznek az ellenfelek, ezért, nem is igazán tartottam, inkább kíváncsian vártam az évet, a versenyeket.

Kik voltak az ellenfelek, mennyire volt nehéz legyőzni őket?
Fekete Dominik csapattársam végzett a második helyen a bajnokságban. Nem nagyon volt csata köztünk, vele az volt a baj, hogy nem ismerte a pályákat, szembe velem, aki már előző évben is versenyeztem rajtuk. Több tapasztalatom volt.

Korábban Tony Karttal versenyeztél. Az eredményeid azt mutatják, hogy nem okozott problémát a váltás.
A Tonyból a CRG-be áltépni egy óriási fejlődés volt számomra. Úgy gondolom, hogy a CRG Mini Max váza jobb, mint bármelyik más gyártóé. Ez annak is köszönhető, hogy 2010 év elején nagyon sok új fejlesztést hoztak a Mini Max vázra.

Az idei év sima ügy volt. A következő szezonban mire számítasz.
Hallottam olyan híreket, hogy a két szövetség újra egyesül. Aztán jönnek a külföldiek, mert az MGSZ bajnokság három fordulója egyben Rotax Max Central and Eastern Europe Challenge fordulója is lesz egyben. Sok minden függ a csapatomtól, hogy állnak hozzám, a versenyzésemhez, mennyire segítenek. Természetesen, ha találnánk egy megfelelő szponzort, az is rettenetesen sokat segítene.

Jövőre 12 éves leszel. Marad a Mini Max, vagy kor kedvezménnyel Juniorra váltasz?
A Mini Max mindenképp marad, de elképzelhető, hogy néhány junior futamon elindulok ,hogy megtapasztaljam milyenek ott a fiúk, hogy mennek. Több vázat is ki szeretnék próbálni.

Hogy képzeled az elkövetkező pár évet, feltéve, ha sikerül megteremteni a versenyzéshez szükséges anyagi hátteret. Milyen úton szeretnél tovább menni?
Természetesen pár évet még gokartozni fogok, gyűjtöm a tapasztalatot. Utána pedig szeretnék átülni formula autóba. Járok ki autóversenyekre, Szigetvári Mátyás többször meghívott a csapat boxába, de más csapatoknál is járta már. Azt mondják, hogy szokjam a környezetet.

Hány éves korodban kezdtél versenyezni?
2006-ban volt életem első versenye. Bérgokarttal kezdtem a pályafutásomat, ezt követően ültettek be egy versenygokartba, két héttel a verseny előtt. Két nappal a verseny előtt nem is tudtam, hogy hétvégén versenyezni fogok. A verseny amúgy jól sikerült, nagyon örültem, hogy ott tudtam lenni Kancsár Ferivel, Tóth Petivel az Euro-Ringen. Ez nekem eleve egy nagy élmény volt.

Az azóta eltelt időben megismerhetted a környékbeli versenypályákat. Van kedvenced?
A máriapócsi pálya a kedvencem és nagyon szívesen megyek Gyöngyösön és Dunaszerdahelyen is.
De persze a többi pályával sincs semmi problémám.


Itthon már mindenkit megvertél, várod, hogy nemzetközi mezőnybe is elindulhass?
Mindenképpen igen, szeretném tudni, hogy ott megállom-e a helyemet, illetve biztos sokat tanulhatnék egy ilyen mezőnyben. Erre volt már példa, tavaly a Győrben megrendezett futam, ahol sok külföldi indult, olyanok, akikkel még soha nem versenyeztem, köztük osztrák bajnokok is. Nagy élmény volt, főleg, hogy győzni tudtam.

Évek óta nem volt példa arra, hogy egy város utcáin rendezzenek gokart versenyt. Milyen volt a palánkok között vezetni?
A pálya vonalvezetése nagyon tetszett. A palánkok néhol zavartak, volt pár hely, ahol veszélyes volt a kanyarvétel, a kanyar kijárata. Az, hogy korábban bérgokartoztam, sokat segített, hiszen van pár bérgokart pálya, ahol hasonlóak a körülmények.

A 14 fős mezőnyben megnyerted az időmérőt és az egyik futamot. Milyen érzés volt dobogóra állni a pálya közelében felállított színpadon?
Nagyon nagy élmény volt felállni a dobogóra, de menni is a versenyen annyi néző előtt. Jó pozícióból indulni eleve jó dolog. Annyi volt az előnyöm, hogy nehéz volt előzni, ez pedig meggátolta a versenyzőtársaimat, hogy esetleg elém kerüljenek. Nem volt lehetőség előtte edzeni, egy nap alatt kellett megtanulni a pályát, így az volt előnyben, akinek ez könnyen megy. Ezért is jó ez az eredmény, mert egy mindenki számára új pályán született. Ez nekem és Havasi Jocinak sikerült a legjobban, a harmadik helyezett hátrány egy másodperc körül volt. Ráadásul a legjobb köridőmmel a Junior mezőnyben a negyedik helyről indulhattam volna.

Mit szólnak a gokartos eredményeidhez az osztálytársak, tanárok, barátok? Mennyire követik azt, hogy te versenyzel?
A gyerekkel nem nagyon beszélünk erről, néha mondom nekik csak, mert ők nem tudják, hogy ez mivel jár és néha ezért ki is csúfolnak, ha esetleg egy eredményemmel dicsekszem. A tanárok büszkék rám. Az iskolai eredményeimet természetesen nem befolyásolja a gokartozás.

Hogy készülsz fel a versenyekre? Említetted , hogy rendszeresen edzel ...
Szeretek kipihenten menni a versenyekre. Ez sokat segít egy jó eredmény elérésébe. Futok, súlyozok, kerékpározok, nyáron úszok is. Amikor nincs lehetőségem arra, hogy kimenjek futni, biciklizni, akkor a házban szoktam fekvőtámaszozni, felüléseket, tricepsz gyakorlatokat végezni.

A gokarton kívül milyen sportokat kedvelsz?
Mindegyik sportot kedvelem.

Akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ha nem gokartozhatnál, akkor milyen másik sportban tudnád elképzelni magad?
Egyikbe sem.

Rendben van, akkor sok sikert kívánok neked a további gokartozáshoz!
Köszönöm.

 

Következő versenyek, események

május 25-26. Autocross OB 2.futam

május 31. - június 2. FIA Autocross European Championship 2nd Round

június 7-9. FIA Autocross European Championship 3rd Round

június 8-9. FIA CEZ Autocross Championship / Lucenec

június 8-9. Autocross OB 3.futam + Zóna

június 22-23. Autocross OB 4.futam ( IDŐPONT!!!)

június 28-30. FIA Autocross European Championship 4th Round

június 29-30. FIA CEZ Autocross Championship / Srbski Miletic

július 5-7. FIA Autocross European Championship 5th Round

július 19-21. FIA Autocross European Championship 6th Round

július 27-28. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

augusztus 10-11. Autocross OB 5.futam + Zóna

augusztus 10-11. FIA CEZ Autocross Championship / Túrkeve

augusztus 23-25. FIA Autocross European Championship 7th Round

augusztus 31. - szeptember 1. Autocross OB 6.futam

szeptember 13-15. FIA Autocross European Championship 8th Round

Autósport a TV-ben

-