-
2012. március 27. 18:50

Megjárták a Szaharát

Rovat archívum

2023. február 27. 11:15

Alakul a 2023-as szezon....

2022. november 18. 08:32

Díjkiosztó Gála 2022 Zalakaros,2023.01.21.

2022. szeptember 19. 08:38

Autocross Országos Bajnokság 2022 nem hivatalos végeredménye

2022. augusztus 17. 09:12

Autocross OB 7. (záró) futam Makó,2022.09.17-18. Eredmények

2022. június 16. 10:39

Autocross OB+CEZ bajnokság / Dargov-Dubiny (SVK) Eredmények

Twitter

Szerző: AUTOKART | Fotó: Bálint F Gyula

Március 8-20. között került megrendezésre a Saharun Adventure off-road verseny és jótékonysági kalandtúra. Bálint F Gyula és Bálint Gáspár, a mezőnyből egyedüliként, kétkerék-hajtású autóval vágtak neki a Szaharának. Teljesítették a túrát, szerencsésen hazaértek és még díjat is kaptak.

Március 15-16-át a Saharun Adventure mezőnye katonai területen töltötte. A rendezők megszerezték a szükséges engedélyeket, hogy a résztvevők elmehessenek El Bormáig. A tiltott zónában (zone interdite) egy helyi idegenvezető és két katonákkal teli terepjáró kísérte a mezőnyt. Itt nem volt lehetőség alternatív útvonal választására, a Vitéz Kürtős Team is kénytelen volt a dűnékkel tarkított kősivatagban, a murvás piste-ken, a bokrok közt a többiekkel menni. Annak ellenére, hogy autójuk nem a legmegfelelőbb ilyen utakra, mindössze egyszer kellett lehúzni egy dűne tetejéről, amely kicsit hegyesebb volt, mint amire Gyula számított.



A katonai területet elhagyva a sivatagot is maga mögött hagyták a részvevők. Cserében látványos hegy-formációkba gyönyörködhettek a Tataouine felé tartó úton, majd, az utolsó versenynapon, Monastir felé tartva, újból megpillantották a Földközi-tengert.



Egy tengerparti szállodában tartották március 17-én a Saharun Adventure 2012 díjátadó ünnepségét. Minden résztvevő emlékplakettet kapott, a verseny kategória dobogósai pedig természetesen trófeákat is. A győztes az HN Aquincum Team lett, a második helyen a lengyel White Elefant Team, a harmadikon pedig a szintén lengyel Solter RS Team végzett. A Vitéz Kürtős Team egy különdíjat kapott, a legtöbbet adományozó csapatot a legnagyobb kőrózsával lepték meg a Saharun rendezői.



Március 18-án Tunisz felé vették az irányt a csapatok. A komp ezúttal sem volt pontos, a 16 órás indulásból 21:40 lett, így másnap este 10 óra körül gördültek újra olasz földre a résztvevők autói. Onnan már „csak” 1100 kilométert kellett autózni, hogy 20-án délelőtt folyamán mindenki megérkezzen Budapestre. A Vitéz Kürtős Team egy hirtelen jött ötlettel még egy fél órás fotózást is összehozott a Hősök terén, beállva a szaharai porral borított autóval Budapest egyik legforgalmasabb sugárútjának a végére.



„Szeretném megköszönni a támogatóinknak, a Vitéz Kürtősnek, az AUTOKART-nak, a Hotel Küküllő***-nek, a Hargita Line-nak, a Dacia Klub Magyarországnak és az Autopress Simónak, hogy segítettek abban, hogy teljesíthessük a túrát. Köszönjük az Eolex Productions-nak a videókamerát, amellyel majd' négy óra anyagot forgattunk, a Demaco Autócentrumnak és a Renault Hungáriának a tartalék alkatrészeket, amelyekre, szerencsére, nem volt szükségünk. És köszönjük a humanitárius partnereknek, a Vitéz Kürtősnek, a MÜTF Oktatási Központnak, az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumnak, a Hotel Küküllő***-nek, a Hargita Line-nak, a Fitness Factory-nak, a Bluechip.hu-nak, Dacia Klub Magyarországnak és a Csipike Könyvesboltnak a felajánlott és összegyűjtött adományokat.” - fejezte ki köszönetét a csapat vezetője azoknak, akikkel együttműködve teljesítették a kalandos utat, ami nem szűkölködött élményekben.

„Fantasztikus tájakon jártunk.” - összegezett Bálint F Gyula. „A Chebika oázis, a Mides-kanyon, a Chott El Jerid sóstó, a Kambout-környéki domborzati formák és természetesen a dűnék mind-mind nagy hatással voltak rám. Én elsősorban fotósként mentem erre a túrára, a nyár folyamán kiállítást is tervezek a Szaharában készült képekből.”



A Saharun 2013-ban visszatér Tunéziába. A célország közelsége, Európa-közelisége (nem kell vízum, külön biztosítás az autóra, oltások) miatt költségkímélő kalandra már most lehet nevezni, kedvezményesen!

Lapozás:   1 | 2
 

Következő versenyek, események

Autósport a TV-ben

-