-
2014. január 20. 13:03

Ingyenes állami e-learning KRESZ-képzés

Rovat archívum

2015. március 25. 11:37

Középpontban a közúti balesetek számának csökkentése

2014. március 2. 12:37

Visszatér a Škoda 130 RS?

2014. február 10. 10:36

3 év alatt önjáró autót építenek

2014. január 20. 13:03

Ingyenes állami e-learning KRESZ-képzés

2013. november 22. 15:09

A nemzetiség kérdése nemzetközi versenyeken

Twitter

Szerző: Just Creative

Útjára indult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlekedés biztonságának javítását célzó idei programja. Az ingyenes, internetes képzésben a tanuloknak.hu oldalon a köznevelési intézmények diákjai, a kreszfelfrissito.hu oldalon pedig az aktív közlekedő, de már megkopott KRESZ tudással rendelkező felnőttek juthatnak létfontosságú ismeretekhez.

Az uniós adatok alapján a 14 év alatti gyermekeket és fiatalokat érintő halálesetek közül minden tízedik közlekedési balesetre vezethető vissza. Ezek a kétségtelenül riasztó adatok egyértelműen jelzik, hogy a gyermekek és a fiatalok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb résztvevői. Nem véletlen, hogy napjainkra a „legkisebbek” védelme a legfontosabb közlekedésbiztonsági feladatok egyikévé vált.

A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítést minél korábban el kell kezdeni. Éppen ezt célozza meg az NFM és az NKH által összeállított, az „Interneten keresztül elérhető e-learning alapú képzési rendszer és tematikus, célzott tananyagok biztosítása a közúti balesetek számának csökkentése és a közlekedési kultúra javítása érdekében” elnevezésű projekt keretein belül megvalósuló program. A köznevelési intézmények diákjai, a legkisebbektől a középiskolásokig fontos ismeretekhez, az őket segítő pedagógusok pedig hasznos módszertani útmutatóhoz juthatnak a tanuloknak.hu rendszerébe regisztrálva. A program újszerűségét az adja, hogy a KRESZ szabályainak elsajátításához a tanulóknak nem kell vaskos könyveket lapozgatniuk, hiszen a számítógép előtt ülve, az internet segítségével képezhetik magukat.

Tehetik mindezt szórakoztató, interaktív formában, a saját tempójukhoz igazodva, ezzel is elősegítve a tudás minél könnyebb befogadását. Ezen túl a projekt keretében a tanfolyamokat teljesítők közül 50.000‑en jogosultak lesznek egy „AM”, „A”, „A1”, „A2” vagy „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti KRESZ-tanfolyam ingyenes elvégzésére is.A projektben résztvevő köznevelési intézmények megyei és országos szinten versenyeznek egymással annak alapján, hogy hány diákjuk, pedagógusuk végezte el a tanfolyamokat. A legjobban teljesítő – minden megyéből két – intézmény értékes közlekedésbiztonsági csomagot kap.

A projekt kidolgozói a kezdők mellett a már gyakorló közlekedőkre is gondoltak. Hiszen a statisztikák alapján ugyancsak nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik: a vezetők hajlamosabbak a szabályokat nagyvonalúbban kezelve rutinból vezetni, ami ugyancsak növelheti a közúti közlekedési balesetek előfordulásának rizikóját és gyakoriságát. Éppen ezt hivatott kiküszöbölni a felnőtt, már gyakorlott vezetők számára kifejlesztett program. Az ugyancsak e-learningen alapuló, kreszfelfrissito.hu weboldalt azoknak a gyalogosan, kerékpárral, motorral, autóval vagy egyéb járművel közlekedőknek dolgozták ki, akik aktívan részt vesznek a közúti közlekedésben, ám KRESZ tudásuk az évek során megkopott. A honlap segítségével a közlekedés rutinos résztvevői tesztelhetik, felfrissíthetik és naprakésszé tehetik ismereteiket, hiszen a vezetési tapasztalat mellett az aktuális és folyamatosan frissülő szabályok ismeretére ugyanúgy szükség van a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez.

A programban részt vevő felnőttek - a diákokhoz hasonlóan - tananyaguk sikeres elvégzése után lehetőséget kapnak egy újabb kategória elméleti e-learning tananyagának ingyenes elvégzésére, vagy már megszerzett kategóriájuk teljes tananyagát tanulmányozhatják át további, szélesebb körű ismeretfelfrissítés céljából.


Warning: include(components/box_590_ad.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/byfhu/public_gokartmagazin/components/multiarticle.php on line 552

Warning: include(): Failed opening 'components/box_590_ad.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/byfhu/public_gokartmagazin/components/multiarticle.php on line 552

Szólj hozzá a cikkhez!

 

Következő versenyek, események

június 25-27. FIA Autocross European Championship 1st Round

június 26-27. NEW DATE ! FIA CEZ Autocross Championship / Gambetici

július 3-4. FIA CEZ Autocross Championship / Srp Miletic (SRB)

július 2-4. FIA Autocross European Championship 2nd Round

július 16-18. FIA Autocross European Championship 3th Round

július 30. - augusztus 1. CANCELLED !!! FIA Autocross European Championship 4th Round

augusztus 7-8. Autocross OB 2.futam + Zóna

augusztus 7-8. FIA CEZ Autocross Championship / Molca

augusztus 14-15. FIA CEZ Autocross Championship / Porici

augusztus 20-22. FIA Autocross European Championship 5th Round

augusztus 28-29. New Date! FIA CEZ Autocross Championship / Humpolec

szeptember 3-5. FIA Autocross European Championship 6th Round

szeptember 11-12. Autocross OB 3.futam + Zóna

szeptember 11-12. FIA CEZ Autocross Championship / Secovce (Dargov-Dubiny)

szeptember 18-19. FIA CEZ Autocross Championship / Sombor (SRB)

szeptember 17-19. FIA Autocross European Championship 7th Round

Autósport a TV-ben

-